© RIBA Suffolk 2017 

THE EXPERIENCE

RIBA SUFFOLK - DESIGN AWARDS

2019

Architect: Andrew Hughes Architects 
Contractor: Stuart Whinney Construction
Owner: Nick Glendinning, West Development

Judges’ comments: “Tinkers Barn is a converted residential unit designed as a holiday home. It features the simplicity of form of the conventional barn situated on land using the surrounding landscape as its framed natural context. Incredibly conscious and modest architectural gestures ensure retention of a sense of height and openness in space, balanced by playful interventions in the overall minimal and purist approach. The emphasised vertical interiors are complemented by skilfully designed, laid out and constructed windows. The dramatic approach of the free-standing size of the mezzanine, interacts well with the defined living zones, and the balance between private and social space. The project receives a Design award for its finesse in offering a sustainable and aesthetically fashionable, yet minimal design solution, embracing the micro-scale of the detail and the macro-scale of the landscape and envelope. It is also highly commended as an exemplar of collaboration and synergy among project partners and stakeholders, particularly the design and development teams”

WINNER - TINKERS BARN  BRESSINGHAM

WINNER - CORK ROOM, BOXFORD

Architect: Kirkham Sheidow Architects
Contractor: Complete Construction and Development 
Owner: Mr and Mrs E Bishop

Judges’ comments: “The Cork Room is an impeccably designed and executed house extension offering an in-between space for the garden and kitchen-living room area with a focus on natural light, texture and user lifestyle. It presents an architecturally sensitive design solution that maintains a humane aesthetic. At the same time, it excavates and emphasises hidden qualities of space, and projects a homely atmosphere of interior that becomes exterior and vice-versa. The newly and carefully placed apertures contribute to the creation of a peaceful atmosphere making the space pleasantly and fruitfully utilised and lived. The project receives a Design Award and is highly commended for its effortlessly highlighted spatial architectonics, and the construction materiality demonstrated in the crafted detailing and thoughtful building methods, rarely found in this type and scale of project.”

COMMENDATION - THE CHURCH OF ST AUGUSTINE, IPSWICH

Architect: Haward Architects
Contractor: M S Oakes
Owner: The Parochial Church Council

Judges’ comments: “The Lantern Room (or Annexe) to the Church of St Augustine is a room that serves as an additional congregation facility. It provides contemporary design set against the imposing, traditional form of the church. The project has been handled with care to create an architectural object in public view and an architectural space in public use. The harmonious design acknowledges comfort, environment and spiritual context, and references stylistic modes which complement the operative components and functionality of the space. The project is commended for the striking difference between exterior and interior with the latter characterised by warmth, outstanding natural light dissemination, which creates a calming atmosphere in the form of a micro climate. The project is also commended for featuring architectural and structural components symbiotically in a discreet and considerate manner.”

2018

Project Lavenham Pre-School & Young 

Peoples Centre 

Architect Embrace Architecture 

Client Lavenham Community Council 

Contractor Scotts of Thrapston Ltd 

This new building sits well in the established context of the new Lavenham Village Hall and has many similarities, being designed by the same architect. Internally and externally the materials and details are of high quality and the open and airy spaces were comfortably occupied by the full house of active children. 

WINNER - LAVENHAM PRE-SCHOOL

WINNER - 8 WEST GREEN

Project 8 West Green 

Architect Infinity Architects 

Client Ms Corcoran & Mr Woolgar 

Contractor MAC Construction 

We found this to be a very successful enlargement and remodelling of an existing modern house 

which addressed all the concerns that the owners had uncovered from several years occupancy. Although of nearly identical footprint to the original house, the new build has created interesting internal spaces with very pleasing more private views of both the existing garden and the adjoining open green.  Zinc roofing and slimline modern metal windows provide a suitable contemporary feel and the extended brise soleil unifies the principal elevation very effectively 

COMMENDATION - BRAMBLES BARN

Project Brambles Barn 

Architect Modece Architects 

Client Matthew and Samanta Bell 

Contractor WillBuild Developments Ltd 

An interesting ‘off-grid’ project provides a dwelling where planning and geographical circumstances would not normally allow one. Although technically complex the new house feels simple and comfortable and merges well with its site. 

COMMENDATION - CHALLS BUILDING

Project Challs Building / Unit 46 

Architect OWL Architects 

Client Challs International 

Contractor Mixbrow Construction 

A new office building of a very client specific and bespoke nature. The internal spaces are ingeniously planned but very well connected to circulation and services and provide an excellent working environment. A very worthy replacement to the previous building on the site which was destroyed by fire. 

WINNER 2017 - HUNTERS HOUSE

Architect:     Modece Architects

Client:          Andrew & Nicola Hunter

Contractor:  CMC Contractors Ltd.

2017

WINNER 2017 - MONKEY LODGE

Architect:     Wincer Kievnaar

Client:          Philip & Evelyn Mayhew

Contractor:  Rose Builders

COMMENDATION 2017 - THE WINDMILL

Architect:     Beech Architects

Client:          Natalie & Steven Roberts

Contractor:  Steven Roberts